Архив за категорията 'прополис'

Лечение с прополис

22.11.2012

1.Лечение на афти – със своя силно обезболяващ антивирусен ефект прополисът е незаменим при лечение на афти. Правят се намазвания на афтите с 30% процента спиртен екстракт на прополис два пъти дневно до пълно оздравяване.
2.Лечение на мазоли – един грам прополис се размачква, придава му се формата на лепенка, слага се върху мазола и се привързва. След три денонощия се снема.
3.Лечение на увеличена простата, жлеза и простатит – използва се 30 процентов спиртен разтвор на прополис от по 30-40 капки във вода 3-4 пъти дневно преди хранене в продължение на 30 дни.
4.Лечение на ангина, ларингит и фарингит – прави се гаргара с 10 процентов водно спиртен разтвор на прополис. Курсът на лечение е 12-15 дни.
5.Лечение на бронхит – в домашни условия са подходящи парни инхалации с прополис или мед. Приспособяваме чайник, в който поставяме 2 чаени лъжички прополис или мед с големина на малък бадем. Прополисът се счуква на малки парчета. След затварянето на чайника на чучура се поставя фунийка, през която болният поема наситените с лечебни вещества пари за 20 минути, водата трябва да ври слабо. Прави се вечер в продължение на 7 дни.
6.Лечение на гъбички по ноктите и между пръстите – всяка вечер след измиване се намазват със спиртен разтвор на прополис.
7.Лечение на ставни заболявания – На водна баня в хаванче се разтопяват 100 грама восък и 30 грама прополис. В него се потапя парче марля от два слоя. След като изстине се налага болното място за 1-2 часа